Groene Hart Kata Toernooi 2012

Vandaag was het na een lange voorbereiding eindelijk zover, het eerste Groene Hart Kata toernooi was een feit.

Als sportschool proberen wij , al jaren, ons in te zetten voor de sport en het Groene Hart toernooi met hierin de disciplines Fighting system en Duo Sytem is ondertussen uitgegroeid tot één van de grootste Nederlandse toernooien. Sinds een aantal jaar is "kata" (E-Bo-No-Kate & Ne Waza Kate) ook binnen het Jiu-jitsu een nieuwe wedstrijd discipline. . In deze wedstijd vorm is het de bedoeling is het kata met de bijbehorende technieken en ceremonie naar perfectie uit te voeren.

Op dit moment zijn er behalve het NK weinig mogelijkheden om aan deze wedstrijd discipline deel te nemen.

In Nederland is het E-Bo-No-Kata een vast onderdeel voor Dan, en hierdoor natuurlijk ook voor Kyu, examens. Deze wedstrijdvorm is daardoor, behalve leuk om te doen, ook een leuke en goede voorbereiding op een Kyu of Dan examen. Op deze manier leren de deelnemers hoe het is om behalve een kata te trainen hier ook, (met publiek erbij), door een jury op beoordeeld te worden.
Het idee om een Kata toernooi te organiseren leefde al langer bij ons en dit jaar heb ben we er onze schouders onder gezet om vooral een toernooi neer te zetten voor de jongste / beginnende en voor reeds verder gevorderden deelnemers.

Met de opkomst van maar liefs 19 koppels hebben we een onderverdeling kunnen maken in 5 poules voor de verschillende leeftijden en ervaringen. De jongste deelnemers hoefden alleen de eerste serie van het E-Bo-No-Kata te demonstreren en de deelnemers met een hogere graduatie toonde het gehele kata.
Bij een kata toernooi laat iedere koppel 2 keer de series zien welke horen bij hun graduaties. Iedere serie wordt door 3 - 5 jury leden beoordeeld die voor ieder onderdeel van het kata een cijfer geven tussen de 2 & 10. Alle punten worden bij elkaar opgeteld en er komt op deze manier per serie een beoordeling tot stand. Na de twee voorrondes gaan per poule de beste 3 koppels naar de finale. De finale staat op zich en deze ronde bepaald door het demonstreren van de series welk koppel in zijn categorie de winnaar word.

Vandaag hebben we in alle categorie hele mooie partijen gezien. Vooral het enthousiasme voor de sport sprong er over al uit.
Als organisatie en sportschool spreken wij van een zeer geslaagd toernooi en zal dit zeker een vervolg gaan krijgen.

Deze wedstrijd vorm is behalve leuk om te doen een goede oefening voor de basis van je technieken en de uitvoering en demonstratie hiervan.
Wij willen graag alle deelnemers en sportscholen bedanken voor de positieve feedback en het enthousiasme waarmee dit initiatief is ontvangen.
In het bijzonder willen we de jury leden bedanken voor hun inzit, de jury leden van vandaag waren, Erwin de Jongh Visscher, Marchel Snieder, Hugo Nijhof, Hans Helmig, Theo van Pomeren en Mario den Edel.

Graag zien we jullie allemaal weer op het volgende Groene Hart kata Toernooi volgend jaar.

Woc
Budocentrum Het Groene Hart

De eerste foto's zijn hier te vinden. Er komen er misschien nog meer onze kant op dus blijf de site in de gaten houden!

BijlageGrootte
PDF icon Verslag kata toernooi 2012.pdf315.26 KB