Regel omtrent behalen van Kyu Graden binnen de school

Op 5 juni 2017 hebben we onderstaande brief verstuurt naar alle leden, hierin uitleg over het behalen van kyu graden binnen onze school.

 

Beste leden,

We hebben een aantal nieuwe regels gemaakt voor het behalen van de jiu jitsu graduaties bij Budocentrum het Groene Hart.

In het verleden zijn er leerlingen geweest die vaak banden of slippen oversloegen, altijd examen deden en op erg jonge leeftijd zijn begonnen. Dit zorgde ervoor dat zij op erg jonge leeftijd al een betrekkelijk hoge graduatie hadden bereikt.
Dit lijkt leuk maar dit kan ook erg demotiverend werken voor de leerlingen. Eenmaal in het senioren uur aanbeland moeten zij nog een keer examen doen voor de graduatie die ze al hebben, dit is omdat niet alle stof bij de junioren behandeld en gevraagd wordt en de beoordeling anders is. En je mag pas vanaf je 16de jaar zwarte band examen doen, dus haal je op je 13de al een bruine band moet je nog 3 jaar wachten voordat je weer examen mag doen!

Daarom hebben we besloten om ook voor de kyu-graden (de gekleurde banden) leeftijdseisen in te voeren. Je mag al vanaf 6 jaar komen trainen bij onze school, dan mag je ook meteen deel gaan nemen aan de slip examens, je mag echter pas een gele band gaan dragen als je de leeftijd van 7 jaar bereikt hebt.
Oranje band vanaf 9 jaar
Groene band vanaf 11 jaar
Blauwe band vanaf 13 jaar
Bruine band vanaf 15 jaar

Er zijn nu leerlingen die al een te hoge graduatie hebben, we willen niet dat die nu in eens een aantal jaar geen examen mogen doen, ook dat zou demotiverend werken. We willen dit per geval beoordelen en een samen met de ouders een plan maken over hoe we er de komende examens mee om gaan. Hiervoor vragen we jullie contact op te nemen met Rick.

Er is ook nog wel eens wat onduidelijkheid over het behalen van de senioren banden. Vanaf 15 jaar wordt er in het senioren uur getraind, omdat er dan wat meer bij komt kijken moet er opnieuw examen gedaan worden voor de band die je al draagt, je krijgt dan pas de ‘senioren band’.
Bij die examens vragen we met name de stof die je niet hebt hoeven laten zien bij de jeugd examens, denk aan bijvoorbeeld kata. De stof die je al hebt laten zien bij het jeugd examen willen we nu nogmaals langs zien komen in de vorm van toepassingen. Hierover kun je aan je leraar meer uitleg vragen.

Verder gaan we vanaf het eerst volgende examen hanteren dat de leerlingen van 6 t/m 11 jaar per slip omhoog gaan, de groep van 12 t/m 15 per halve band en 16 jaar en ouder kan per band examen doen.

Wij geloven dat deze wijzigingen uiteindelijk de kwaliteit en de motivatie van de leerlingen ten goede komt.

Met sportieve groet,

Het bestuur van Budocentrum het Groene Hart