Wedstrijdtraining

De clubkampioenschappen zijn geweest en de eerste visitekaartjes zijn uitgedeeld. Dat betekent dat de wedstrijdtrainingen van start gaan. Vanaf 31 maart 2023 wordt er iedere vrijdag om 19:00 anderhalf uur hard getraind.

Welkom op deze pagina, waarschijnlijk heb je een uitnodiging ontvangen en ben je via de QR-code hier terecht gekomen. Alle informatie over de opstart kunnen jullie terugvinden op deze pagina. Eerst zullen Hans en ik ons kort voorstellen, daarna leggen we uit wanneer je als leerling in aanmerking komt voor de wedstrijdtraining, vervolgens staat vermeld wat ouders kunnen verwachten als hun kind onderdeel wordt van het wedstrijdteam, dan volgt er een opsomming van benodigdheden en tot slot staat ons doel weergegeven. Verdere informatie over toernooien volgen via nieuwsbrieven, welke per mail worden verzonden. 

Mocht er toch nog iets missen of er poppen vragen op dan zijn Hans en ik telefonisch en per mail bereikbaar. Uiteraard gaan we elkaar zien en spreken voor, tijdens en na de trainingen en toernooien.

De leraren 
Hans Helmig heeft een ruime ervaring in alle aspecten van judo en jiu jitsu. Hans is een expert in het begeleiden, trainen en coachen van jeugd en volwassenen. Hij is met functioneel leeftijdsontslag bij de Koninklijke Marechaussee en nu part-time werkzaam als adviseur bij de Politie Academie. Het wedstrijdteam is ontstaan door de wens van Hans om zijn talenvolle en gemotiveerde leerlingen de mogelijkheid te bieden meer en harder te trainen om zo beter te worden in jiu jitsu wedstrijden. Zijn ervaringen met wedstrijden zijn eigen podiumplaatsen op Nederlands kampioenschappen en het begeleiden van leerlingen naar podiumplaatsen

Tommie Goudriaan is een voormalig wedstrijd jiu jitsuka. Na in Waddinxveen te hebben gejudood, is hij in Boskoop begonnen met wedstrijdtraining jiu jitsu bij Stefan en is in zijn eerste wedstrijd gecoacht door Hans. Tommie heeft ervaring met het winnen en verliezen van nationale en internationale wedstrijden en staat vanaf 31 maart iedere vrijdag op de mat om op zijn eigen manier kinderen op te werken voor jiu jitsu-toernooien. Tommie is als officier werkzaam bij de Koninklijke Landmacht. De discipline, werkethos en het kameraadschap uit het leger brengt hij mee de mat op. 

De leerling
Vind jij het fighting system het mooiste onderdeel van de jiu jitsu lessen, houd je ervan hard en serieus te trainen, vind je het niet erg om moe te worden, ben je zes jaar of ouder en vind je het leuk je krachten te meten met anderen? Dan is de wedstrijdtraining wat voor jou!

Wij nodigen nieuwe leerlingen uit op basis van wat wij zien tijdens de reguliere trainingen en de clubkampioenschappen. We kijken naar inzet, talent en taakvolwassenheid. Met taakvolwassenheid wordt het vermogen van de leerling gefocust, hard en serieus te kunnen trainen bedoeld.

Uitgekozen worden en daarna zelf kiezen voor het wedstrijdteam brengt wel verantwoordelijkheden met zich mee. Een schoon pak, geknipte vinger- en teennagels, respect voor je maatjes (je doen het samen) en discipline (altijd op tijd, alleen afzeggen als je echt niet kan). Je hoeft bovenstaande zaken niet direct volledig te kunnen. Je leert dit gedurende je tijd bij het wedstrijdteam, maar je moet er wel klaar voor zijn en je best doen.


De ouders
Jullie spelen ook een (grote) rol in de keuze van jullie zoon of dochter om onderdeel uit te maken van het wedstrijdteam. Zo kennen jullie hem of haar het beste en kunnen jullie de leraren op de hoogte houden van wat er bij onze leerlingen speelt.

Daarbij komen er naast de trainingen ook wedstrijden aan, die gehouden worden door het hele land. We kunnen een beroep doen op jullie om bijvoorbeeld een keer ergens naartoe te rijden of ons te helpen met coachen. Mocht het zover komen, hebben we jullie telefoonnummer en benaderen we jullie in de wedstrijdteam ouders groepsapp om gepaste afspraken te maken.

Later op de pagina vinden jullie de benodigdheden voor wedstrijdtraining en wedstrijden, houd er alvast rekening mee dat er sommige zaken moeten worden aangeschaft.

Tot slot een oproep aan jullie om rekening te houden met het eten op vrijdag avond, een half uurtje voor de training eten is niet handig. Daarom raden wij aan om niet later dan 17:30 te eten op vrijdag avond. Mocht dit echt niet lukken is een stevige snack een uur voor de training en een banaantje net voor de training een oplossing.   We vinden het belangrijk dat er een goede wisselwerking is tussen ouders en trainers. Spelen er thuis dingen die invloed hebben op het gedrag tijdens de trainingen, stel ons op de hoogte.

De wedstrijdtraining
De wedstrijdtraining is een uitdagende training aan het eind van de week. Iedere maand heeft een thema er wordt opvolgend gekozen uit: fase 1 (trappen stoten), fase 2 (worpen), fase 3 (het grondgevecht).

Na een pittige warming up wordt een wedstrijdtechniek aangeleerd. In een reguliere training worden sneller nieuwe technieken aangeleerd, een techniek is ook eerder “goed”. Om in een wedstrijd te kunnen scoren moet je de techniek snel, verassend en goed voorbereid kunnen maken. In de wedstrijdtraining pakken we meer tijd om een techniek er goed in te slijpen, ook herhalen we eerder aangeleerde technieken vaker en passen we het toe in sparringsvormen.

Iedere les wordt afgesloten met wedstrijdjes, waarbij het van belang is dat de nadruk ligt op techniek en snelheid, niet op kracht of hard raken. Zo blijft het voor iedereen leuk, raakt niemand onnodig geblesseerd en word de leerling uiteindelijk de beste wedstrijd jiu jitsuka.

Benodigdheden
Judo (wedstrijd) pak

Judopakken komen in alle vormen en maten, voor de reguliere lessen volstaat ieder wit pak. Mocht je de wedstrijdtraining erg leuk vinden, wil je verder komen op toernooien en heb je zakgeld over, dan is een wedstrijdpak een idee. Het wedstrijdpak is steviger en maakt het je tegenstander moeilijker om je goed beet te pakken.   

Blauwe en rode band

In een wedstrijd behouden de scheidsrechters het overzicht door vechters een blauwe of een rode band om te doen. In de trainingen zullen we ook gebruik maken van de blauwe of rode band. Ben je nieuw is het geen enkel probleem een blauwe of rode band te lenen, maar kom je vaker en doe je mee aan toernooien buiten de sportschool dan is het nodig zelf een rode en blauwe band aan te schaffen.

Blauwe en rode beschermers

Iedere les zullen we gebruik maken van hand- en scheen/wreefbescherming. De bescherming heeft dezelfde kleur als de band: rood of blauw. In het begin is het niet direct noodzakelijk eigen bescherming aan te schaffen. Op het moment dat de leerling een aantal keer is geweest en weet dat hij of zij het leuk vindt en verder wil, dan is het advies om blauwe en rode bescherming aan te schaffen. Het is hygiënischer voor de leerling en de bescherming die van de sportschool geleend kan worden is verouderd en soms versleten.

Bitje en een tok

Als aanvulling op de hand- en scheen/wreefbescherming is het zeer aan te raden om ook een tok en bitje aan te schaffen. We doen er alles aan om het kruis en gebit te vermijden, maar mocht het toch per ongeluk voorkomen dan zijn deze kwetsbare delen beschermt. In een wedstrijd zijn bovenstaande beschermingsmiddelen verplicht.

Nagelschaartje

Zorg ervoor dat je voor iedere les je nagels checkt. Het is niet fijn als je anderen open haalt met te lange of puntige nagels.

Flesje water en een handdoek

Het is niet verplicht, maar de trainingen zijn pittiger dan normale lessen. Om te voorkomen dat iedereen continue de mat afloopt om water uit de kraan te drinken, is het erg handig om een flesje water mee te nemen en die langs de kant van de mat te zetten. Op de aangegeven momenten mag er dan een slokje water genomen worden. Een handdoek ervoor om zweet van het voorhoofd of de mat te halen, vooral in de zomer zal dit het geval zijn. Een gladde mat kan tot blessures leiden. 

Ons doel 
Met de wedstrijdtraining willen wij een aanvulling geven op de reguliere lessen, zonder de lessen doordeweeks te volgen kan je geen onderdeel uitmaken van het wedstrijdteam.

Ons doel is de leerlingen fysiek en mentaal te laten groeien, maar vooral een hechte groep creëren waarin teamwork en plezier centraal staan.

Dit bereiken we met het aanleren en toepassen van wedstrijdtechnieken, het ontwikkelen van kracht en conditie in de context van het jiu jitsu fighting systeem.

We willen hier uiteindelijk een positieve bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen, respect, discipline en samenwerking van de leerlingen.

Vragen?
Als je na dit nog vragen hebt over de wedstrijdtraining kun je altijd even een berichtje sturen via het contactformulier. Maak dan de keuze voor "wedstrijdtraining" en het bericht wordt naar Tommie gestuurd.